_DSC7597.JPG

BLOG

Eetbare bloemen uit de tuin; hoe begin ik?

Eetbare bloemen uit eigen tuin, klinkt heerlijk toch? En dat is het ook! Er kan véél, heel veel. Soms duizelt je het misschien een beetje, want er is keuze genoeg aan eetbare planten. En dan bedoel ik niet eens groentes en fruit, maar ook in de wereld van eetbare bloemen is er genoeg. Hoe begin je dan?


Ga je starten? Ga voor vast! Er zijn zoveel een- of twee-jarige soorten die je kunt zaaien. Natuurlijk, ook die kunnen elk jaar terugkomen als je het zaad oogst of ze zelf laat uitzaaien. Maar ook voor het bodemleven en andere dieren in je tuin zijn vaste planten belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat jouw tuingrond vruchtbaar is (en blijft) zodat planten kunnen groeien en bloeien. Dat wil je!


Vaste planten vormen ook de basis in de vormgeving van jouw tuin. Daarna kun je zoeken naar plekken waar je gaat zaaien.Een goed voorbeeld is de Chaenomeles japonica, ofwel Japanse Dwerkwee. In gemeente perken staan ze vaak, netjes gesnoeid. Maar als je deze even z'n gang laat gaan is het een hele toffe struik! Uiteraard kun je 'm - hij laat zich makkelijk snoeien - ook goed als haag gan gebruiken. Al vroeg in het voorjaar, aan het einde van de winter geeft deze z'n bloemen. Dat is het eerste voedsel voor de bijen dus en ook voor jou één van de eerste eetbare bloemen op je bord. Je eet de bloemen hiervan, goed (en leuk) bij een toetje of stukje taart.

Laat je ook nog wat zitten voor insecten en vogels? En voor jezelf? Na de bloei vormen de bloemen langzaam hun vruchten, jawel... Een kweepeertje! Door de redelijk dicht begroeide structuur vertoeven vogels hier ook graag in. Mooi meegenomen.


Je kunt bij het uitzetten van de vaste, eetbare beplanting nadenken over de seizoenen. Het zou mooi zijn als er telkens weer iets anders in bloei komt, toch? In het voorjaar is het misschien wat meer zoeken, maar er zijn genoeg opties. Denk maar aan biologische tulpenbollen en de Magnolia. Een ander goed voorbeeld wat al vroeg begint te bloeien is Bieslook. Of Daslook. I LOVE LOOK! Het geeft zoveel smaak én kleur én verfijning aan je gerecht. De bloemetjes zijn soms nog pittiger dan de rest van de delen.Een favoriet voorbeeld van een zomerbloeier is de Salvia, ofwel Salie. Alleen de Salvia officinalis is eetbaar als keukenkruid, de overige soorten zijn vooral voor de sier. Het blad én de bloemen zijn heerlijk in Italiaanse gerechten. Een makkelijk kruid dat eigenlijk behoorlijk winterhard is. Door het knippen van bloem en blad maakt de plant weer nieuw uitlopers aan, waardoor je altijd wel wat verse kruiden hebt.


Salie heeft nectarrijke bloemen; ideaal dus voor bijen en andere insecten. Ook vlinders zullen langskomen, vooral als de plant op een beschut en zonnig plekje staat. Win, win situatie!


We zullen vast nog eens vaste eetbare planten benoemen. Misschien heb jij zelfs al soorten in de tuin staan waarvan je het nog niet eens wist? Ik kwam er bijvoorbeeld vorig jaar achter dat mijn zoet-geurende brem (die gele kleine bloemetjes aan sprieterige takken) ook hartstikke eetbaar zijn! Evenals de Primula's die al aan het einde van de winter opkomen.


Kijk maar eens rond, er is vast wel ergens in de buurt iemand met een Forsythia, Magnolia, Bergamotplant (Monarda), Meidoorn, Vlier...