_DSC7597.JPG

BLOG

Goed voor je tuin, die voorjaars-storm!

''Bah, is dat nou nodig, geef mij maar zomer.'' ''Nee, ik ga de deur niet uit. Je waait je broek uit!'' ''Zó zonde van m'n werk in de tuin: overal liggen weer takken!''


Typisch Nederlands, klagen over ons weer. En eerlijk: ik ben ook gek op de zomer. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet blij ben die storm afgelopen week. Het waaide flink om het huis heen. Mijn kratje met (nog te planten) Alliums vloog om en alle bollen rolden over straat. Weer een reminder dat ik ze natuurlijk allang had moeten planten, maar tsja; het weer stond me niet aan.


Maar wist jij dat het super goed voor de tuin kan zijn, zo'n harde storm? Het

is afgelopen weken ook weer lang droog geweest, dus een beetje regen kon de bodem wel gebruiken. Velen van jullie hebben gemest in de tuin en dat trekt nu goed de grond in.

Maar ook voor bomen en struiken doet dit goed: veel dood hout breekt af. En daar moet je blij mee zijn. Die takken die in je tuin vallen, zijn enorm goed voor het bodemleven!


Dood hout is dus kostbaar!

Er zijn ontzettend veel organismen met het afbraakproces gemoeid en die vormen weer een voedselbron voor allerlei dieren, van vogels, amfibieën en zoogdieren (zoals egels) tot roofinsecten en spinnen. En niet te vergeten dat dood hout weer voedingsstoffen afgeeft voor bodemorganismen, die op hun beurt de bodem verbeteren én die voedingsstoffen weer doorgeven aan planten. Dood hout (onbehandeld) is dus kostbaar.


Dood hout in de tuin klinkt niet echt aantrekkelijk. Bij menig tuinier lopen waarschijnlijk de rillingen over de rug bij de gedachte aan dergelijke “rommel” in de strakke, mooi opgeruimde tuin. Nu wordt het meer geaccepteerd dat juist een niet opgeruimde tuin veel voordelen biedt voor het leven in de tuin, maar … dood hout brengt ook leven in de tuin :-)!


Ik ga de tuin in, afgebroken takken verzamelen. Niet om ze weg te doen, maar om ze in groepjes te verspreiden, desnoods knip ik ze in wat kleinere stukjes. Vind ik persoonlijk iets netter staan, maar niks mis dus met takken op de bodem. Kom maar op met dat gezonde bodemleven; kom maar op met die zomer en een tuin in volle bloei!