_DSC7597.JPG

BLOG

Smakelijke Magnolia

Samen met een vriendin wandel ik zomaar, nergens heen. Zwerven door de straten van ons dorp. En ineens; ja hoor, daar is ze! De eerste knoppen van de Magnolia beginnen kleur te krijgen. Een intens geluksgevoel geeft dat, het zoveelste bewijs dat alles weer in bloei komt. En de Magnolia staat dan ook nog eens aan de top van uitbundige bloeiers. En smakelijk dat ze is!


Ja, dat de Magnolia, ofwel Tulpenboom, oogstrelend is wisten we al. Maar wist je ook al dat de bloemen van de Magnolia eetbaar zijn? De bloembladeren gebruik je hiervoor. Als ik dat aan m'n vriendin vertel kijkt ze me raar aan: ''dus je plukt gewoon die bladeren en die eet je op?!'' Ja! Ik geniet altijd van de verbaasde reacties als ik vertel dat iets eetbaar is. Veel moeten nog even wennen aan het feit dat je iets plukt uit de natuur en dat vervolgens op eet. Want tsja, normaal heeft de Appie dat in een zakje in de koeling liggen. Maar als ik dan het voorbeeld van spinazie geef, ontdooien ze meestal wel. ''Die komen toch ook van een plant?'' Hoe vervreemd we zijn van waar ons eten vandaan komt...

Ik dwaal af: de Magnolia is dus hartstikke lekker. Een lust voor het oog én voor je mond. Pluk maar eens een bloem van de boom bij jou in de buurt. Als je wilt, kun je 'm even wassen, maar vaak zijn deze bloemen gewoon schoon genoeg om te eten. En proef eens: hoe smaakt 'ie? Beetje witlof-achtig. Het kan per soort verschillen. Sommige zijn wat zoeter dan de ander.
Om te bewijzen aan mijn vriendin dat het écht lekker kan smaken en hoe leuk het is om bloemen te eten, maakten we er twee weken later (toen er meer bloemen waren) een salade van. Geïnspireerd door een recept van 'Uit Pauline's Keuken' gingen we aan de slag. De Magnoliaboom in m'n eigen tuin was ondertussen ook begonnen met bloeien, dus die konden we goed gebruiken! Heb je geen Magnolia in de tuin? Loop eens een blokje om. In elke buurt staat wel een Magnolia. Als je het vraagt en uitlegt waarom je een paar bloemen wilt. worden de eigenaren misschien zelf ook wel enthousiast!

En wat denk je? Mijn vriendin heeft nu zelf ook de salade nog een keer gemaakt, voor weer een andere vriendin! Gewoon, omdat het zó leuk is iets nieuws te ontdekken: vooral met eetbare bloemen.