_DSC7597.JPG

BLOG

Waarom zijn maar weinig bloemen blauw?

Eindelijk is daar het seizoen van de 'zomerbloemen' aangebroken! Leeuwenbekken, campanula, zonnebloemen... én Delphinium! Deze bloem is veelal geliefd door de blauwe kleuren waarin 'ie te verkrijgen is. En blauw zie je, in verhouding tot andere kleuren, maar weinig in de bloemenwereld. Maar hoe maken ze dan die blauwe kleur?Er bestaat helemaal geen echt blauw pigment in de plantenwereld; ze hebben dus geen directe manier om de blauwe kleur te maken. En in bladeren is het nóg zeldzamer dan in bloemen. Om dus blauwe bloemen of bladeren te maken, voeren planten een soort van bedrog uit met veelvoorkomende plantpigmenten: anthocyanen.


De trucjes die planten uithalen om de blauwe kleur te krijgen zijn fantastisch!

De belangrijkste ingrediënten voor het maken van blauwe bloemen zijn de rode 'anthocyanine-pigmenten'. Deze pigmenten passen ze aan om blauwe bloemen te maken. Dat doen ze door verschillende aanpassingen, zoals pH-verschuivingen en het mengen van pigmenten, moleculen en ionen. Deze veranderingen, gecombineerd met gereflecteerd licht door pigmenten, creëren iets dat zo eenvoudig lijkt aan de oppervlakte: een blauwe kleur. Ware kunstenaars zijn het!


En de resultaten zijn spectaculair: Delphinium, Plumbago, Boshyacinthen, Hortensia, Agapanthus, Korenbloemen, Gentianen... Kennen jullie nog meer blauwe bloemen?